Máta peprná – Mentha piperita

Máta

Máta patří mezi nejznámější léčivky. Pěstuje se téměř po celém světě. Je to mrazuvzdorná bylinná trvalka. Dorůstá do výšky dvacet až osmdesát centimetrů,záleží na druhu a neomezeně se rozrůstá všude kolem. Malé listy vyrůstají v létě v koncových oválných květenstvích ve tvaru klasu. Všechny uváděné druhy vyžadují slunné stanoviště či polostín a humózní půdu, jsou mrazuodolné do – 28 stupňů.
Vnější použití máty :
Hlavní složkou, kterou máta obsahuje je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, čímž se ztrácejí nepříjemné pocity jako svědění, mírná bolestivost a podráždění. Při vnějším použití je tedy výborná jako odvar na výplachy při bolestech zubů a dásní, přičemž zpříjemňuje a čistí dech. Čerstvé mátové lístky je možno přidat do vody na koupel, protože má osvěžující účinky.
Vnitřní použití máty :
Největší uplatnění u máty je při všech druzích žaludečních potíží, uvolňuje křeče, zlepšuje žaludeční nevolnost při kocovině, zastavuje zvracení, léčí koliky a nemoci střev, zlepšuje chuť k jídlu, tiší bolesti při podrážděném žlučníku či žlučových kamenech, celkově zlepšuje vylučování žluče a posiluje celou nervovou soustavu, má mírné afrodiziakální účinky. Velmi dobrá je kombinace máty s dalšími léčivkami. Posiluje preventivní působení lipového čaje, dohromady se saturejkou pomáhá při impotenci a frigiditě, s rozmarýnem zlepšuje tělesnou i duševní kondici.. Nálev si připravujeme denně čerstvý!
Máta v kuchyni :
Silně aromatické máty dobře chutnají v moučnících, nápojích. Skvěle poslouží k ozdobení pokrmů.Mezi nejznámější koktejly patří nápoj Mojito, stejné označení získala i máta,která byla vybrána jako nejvhodnější na jeho přípravu. Samozřejmě se dále využívá na přípravu i dalších osvěžujících nápojů a čajů.Máty s ovocným a čokoládovým aroma jsou vhodné na přípravu desertů, nápojů pro děti a pro ty , kteří mají rádi jemnější chuť mentolu.

V současné době pěstuji těchto 17 odrůd máty  :

– Máta švýcarská (Mentha piperita “Swiss Ricola”)
– Máta black-mint (Mentha spicata “Black Spearmint”)
– Máta tic-tac (Mentha spicata “tic tac”)
– Máta mochito (Mentha species “Mojito”)
– Máta čokoládová (Mentha piperita “Schoko”)
– Máta citronová (Mentha piperita v.citrata “Citron”)
– Máta jahodová (Mentha species “Erdbeerminze”)
– Máta pomerančová (Mentha piperita v.citrata “Orange”)
– Máta jablečná (Mentha suaveolens)
– Máta jablečná “Variegata” (Mentha suaveolens “Variegata”)
– Máta sladká hruška (Mentha “Sweet pear”)
– Máta senzační ovoce (Mentha “Fruit sensation”)
– Máta peprná  (Mentha piperita)
– Máta česneková (Mentha species)
– Máta levandulová (Mentha x sp. “Lavandula”)
Máta ananasová ( Mentha suaveolens “Variegata”)
Máta Marshmallow ( Mentha “Marshmallow”)

K objednání jsou silné a zdravé kontejnerované sazenice v ceně 35Kč/kus, základní poštovné je 60Kč, maximální počet položek v balíku cca 6-8 za příplatek 5Kč za každou další sazenici.

Máta švýcarská (Mentha piperita “Swiss Ricola”)
Používá se při výrobě švýcarských mentolových bonbonů. Její aroma je velmi silné,ale příjemné. Listy jsou světleji zelené, zubaté, hladké, podlouhé, štíhlé, jemně červeně lemované, stonky jsou zbarvené také lehce do červena. Dorůstá do výšky cca 100cm

Máta black-mint (Mentha spicata “Black Spearmint”)
Tato máta voní po žvýkačkách Black–mint, aroma mentolu je velmi silné. Listy jsou tmavě zelené, až do hněda, stonky taktéž. Listy jsou hladké, lesklé, na koncích zašpičatelé, dorůstá do výšky asi 80cm.

Máta tic-tac (Mentha spicata “tic tac”)
Tato máta vás již na první pohled zaujme svými nádherně vykreslenými svěže zelenými listy, které jsou zakončeny do špičky. Její aroma, jak název napovídá, připomíná známé tic- tac bonbony. Velmi příjemné. Růst je středně bujný, dorůstá výšky 60cm

 Máta mochito (Mentha species “Mojito”)
Tato máta se odlišuje od ostatních druhů máty, její vůně a aroma je jemné, teplé, příjemné,nikoliv ostré, ani příliš sladké. Je zajímavostí, že se z Kuby do světa dostala až v roce 2006, do Kanady ji propašovala odvážná turistka a odtud se rozšířila do dalších zemí. Listy jsou svěže zelené, hladké.Růst je středně bujný, dorůstá výšky 50cm.

Máta čokoládová (Mentha piperita “Schoko”)
Tato máta je velice vzhledem podobná mátě peprné,je včak více vybarvená do hněda. Vůně je také podobná, avšak v této vůni navíc lze nalézt nádech čokolády, která jinak ostrou vůni máty zjemňuje. Je hladká bez chloupků

Máta citronová (Mentha piperita v.citrata “Citron”)
Citronová máta je nezaměnitelná, její vůně po citronu s mentolem je velmi intenzivní. Výborně se hodí do čaje i osvěžujících koktejlů, zajímavě ochutí též mochito koktejl. Tvoří keříčky, není příliš „rozlézavá“. Má tmavší zelenou barvu, která je ozvláštněná fialovými až načervenalými odstíny na okrajích listů a vrcholcích rostliny. Rostlina je hladká bez chloupků, listy lesklé.

Máta jahodová (Mentha species “Erdbeerminze”)
Tato máta vás překvapí jahodou vůní,.je menšího vzrůstu, listy jsou drobnějšího a jemnějšího vzhledu, svěže zelené. Máta pro svoji lahodnou sladkou vůni po jahodách je vhodná do moučníků, ovocných salátů, ale i v čaji bude lahodit vašemu nosu i jazyku

Máta pomerančová (Mentha piperita v.citrata “Orange”)
Zajímavé spojení vůně pomeranče s mentolem, to je pomerančová máta. Má hladké, lesklé, svěže zelené listy. Je předurčena k použití do čajů, ovocných salátů a koktejlů. Rostlina se pyšní svěže zelenými listy, jsou hladké a lesklé. Dorůstá do velikosti až 80cm, bujně roste.

Máta jablečná (Mentha suaveolens)
Mentha suaveolens – Tato máta má vůni šťavnatého jablka s mentolem. Má krásné oblé listy, světle, svěže zelené, jemně chloupkaté Hodí se nejen na dekoraci pokrmů a nápojů ,ale také na jejich dochucení, především ovocných salátů, dezertů a osvěžujících nápojů. Roste spíše mírně, do výšky až 50cm. Květ je fialový.

Máta jablečná “Variegata” (Mentha suaveolens “Variegata”)
Jablečná máta s bílozeleně panašovaným listem, i dekorativní.

Máta sladká hruška (Mentha “Sweet pear”)
Tato máta Vás potěší a překvapí, opravdu vydává nezaměnitelnou vůni zralé sladké hrušky. Obsah mentolu je však velmi malý . Je velmi atraktivním doplňkem každé mátové sbírky. Starší listy jsou měkké , vejčité a stříbřitě šedé barvy , květy jsou světle růžové , fialové. Roste ve svislé poloze a robustně, do výšky 40cm.. Má jemnou chuť , je vhodná všude tam, kde se požaduje delikátní, nevyčnívající chuť máty – v čajových směsích a kulinářských specialitách.

Máta senzační ovoce (Mentha “Fruit sensation”)
Úžasná máta, která vyniká nad ostatními nevšedním vzhledem. Je to silná bujná, zdravě zelená rostlina, hladká, s lesklými listy.Někdy je až nafialovělá. Má velice příjemnou vůni mentolu, ale ne příliš silnou s příměsí ovoce. Vhodná do ovocného salátu, koktejlu i čaje

Máta peprná  (Mentha piperita)
Jedná se o klasickou staročeskou mátu, kterou spousta z nás má na svých zahrádkách. Máta roste bujně, barva máty je tmavě zelená až do hnědých i fialových tonů. Je hladká bez chloupků, hladká. Výška je až 50cm.

Máta česneková (Mentha species)
Jedná se drobnější poléhavou tmavě zelenou mátu s vůni česneku, v jejiž vůni úplně chybí mentol a chuť je mírně nahořklá. Kromě toho, že se jedná o přírodní raritu, lze mátu použít do pomazánek, polévek, je bohatá na minerály, vitamíny a přírodní barviva. Na zimu je vhodné ji zakrýt  aby nevymrzla.

 Máta levandulová (Mentha x sp. “Lavandula”)
Lehké vůně mentolu se snoubí s fascinující vůní levandule. Máta je chloupkatá, lehce stříbřito světle zeleného vzhledu, s fialovým lemováním listů i stonku. Roste mírně jen do výšky  40cm.

Máta ananasová ( Mentha suaveolens “Variegata”)
Ananasová máta zaujme na první pohled svými kontrastními listy v kombinaci bílé a zelené. Listy jsou drobnější, máta není invazivní, roste pomaleji. Vyniká svým vzhledem i ve smíšených záhonech či bylinkových truhlících.Vůně je jemná ovocno – mentolová, někomu připomíná ananas, někomu jablko. Je vhodná pro použití do salátů, dezertů, nejen jako dekorace, ale i pro svoji zajímanou ovocnou vůni s jemnou příměsí mentolu. Výborná je též na čaj čerstvá i sušená. Výška je 25-30cm

Máta Marshmallow ( Mentha “Marshmallow”)
Odrůda máty dovezená ze Spojených států která má spoustu “podvůní”. Doporučuji k vyzkoušení.

 

Komentáře jsou uzavřeny.